Tijd voor avontuur, maak je eigen klei

Natuurlijk hopen wij dat het de komende 2 maanden een heerlijke zomer wordt, waarin iedereen lekker buiten bezig kan zijn (maak bijv. je eigen speurtocht) en onze jeugdleden een leuk kamp beleven.
Maar Nederland blijft Nederland en er zal vast wel eens een dag tussen zitten waarbij het weer te wensen overlaat, daarom geven wij hier de jeugd een leuke vakantietip. Laat je uitdagen en maak je eigen gekleurde klei met ingrediënten die bij bijna iedereen in de keukenkastjes staan.

Benodigdheden voor magische klei:
2 kopjes soda, 1 kopje maïzena, 1,5 kopje koud water, kleurstof voor levensmiddelen (of kijk hieronder voor uitdagende tips), extra maïzena om op tafel te strooien.

Recept voor magische klei:
1. Meng de soda en de maïzena samen in een grote pan.
2. Roer desgewenst de kleurstof door het water. Roer het koude water(mengsel) door het soda-maïzena-mengsel tot een gladde massa.
3. Verhit het mengsel in de pan op middelhoog vuur tot het kookt (vraag je ouders om hulp). Blijf roeren tot de consistentie is als aardappuree.
4. Giet het mengsel in een hittebestendige kom, leg een vochtige theedoek over de kom (om uitharding te voorkomen) en laat afkoelen.
5. Nadat het mengsel is afgekoeld, kneed je het deeg met een beetje extra maïzena om te voorkomen dat het aan de tafel plakt en om het buigzamer te maken.

Hoe ga jij je klei kleuren? Je kunt natuurlijk levensmiddelen kleurstof gebruiken, maar denk ook eens aan voedselproducten met kleurstof. Maak gebruik van cacaopoeder (bruin), bietensap (fushia), paprika (oranje), kurkuma (geel), gekookte paarsekool* (blauw), gekookte peterselie* (groen), gekookt avocadoschillen* (roze). Voeg bij de producten aangeduid met een *, een eetlepel azijn toe om de kleur te fixeren.

Laat jij je uitdagen bij minder mooi weer en maak jij de leukste creaties van je zelf gemaakte klei?